Ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα στα συστήματα μόνιμης και κατ' επιλογή τετρακίνησης (4WD);

Τα συστήματα μόνιμης τετρακίνησης διαθέτουν κεντρικό διαφορικό έτσι ώστε οι εμπρός και πίσω κινητήριοι άξονες να μπορούν να στρέφονται με διαφορετικές ταχύτητες, αλλά το σύστημα μερικής τετρακίνησης χρησιμοποιείται συμπλέκοντας τους κινητήριους άξονες μεταξύ τους. Έτσι με το σύστημα μόνιμης τετρακίνησης μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις δυνατότητες 4WD , μόνιμα, δηλ. οποιαδήποτε στιγμή. Αλλά στο σύστημα κατ' επιλογή τετρακίνησης, πρέπει να επιλέγετε 2WD για την καθημερινή οδήγηση σε στεγνές επιφάνειες.

Γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κατ' επιλογή τετρακίνηση σε στεγνές επιφάνειες;

Στα συστήματα κατ' επιλογή τετρακίνησης συμπλέκονται μεταξύ τους οι εμπρός και πίσω κινητήριοι άξονες. Αλλά όπως ξέρουμε από τη φυσική, οι εμπρός και πίσω τροχοί κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες όταν το αυτοκίνητο στρίβει. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα σε επιφάνειες όπως άμμος ή χιόνι όπου τα ελαστικά μπορεί να πατινάρουν στην ολισθηρή επιφάνεια για να καλύψουν τη διαφορά. Σε στεγνές επιφάνειες, η επιπλέον πρόσφυση μπορεί να «κουρδίσει» τη γραμμή μετάδοσης κίνησης και να προκαλέσει άσκοπη φθορά στα μέρη της.

Γιατί παρουσιάζεται το λεγόμενο «κούρδισμα» σε στροφές;

Όταν στρίβετε το Jeep® σας, κάθε τροχός καλύπτει διαφορετική απόσταση σε διαφορετική ταχύτητα. Εάν οι άξονες είναι συμπλεγμένοι μεταξύ τους, η διαφορά ταχύτητας μπορεί να προκαλέσει κούρδισμα της γραμμής μετάδοσης κίνησης. Όταν ένα από τα ελαστικά χάσει την πρόσφυση, ο τροχός ολισθαίνει, η τάση απελευθερώνεται με χτύπημα ή κροτάλισμα και το αυτοκίνητο «κουρδίζει».

Μπορώ να επιλέξω το γρήγορο της μετάδοσης με 4WD σε οποιαδήποτε ταχύτητα;

Μπορείτε να επιλέξετε το γρήγορο της μετάδοσης με 4WD όταν το αυτοκίνητο είναι ακίνητο ή κινείται με ταχύτητα μέχρι 55mph (88 χλμ/ώρα).

Για πόσο διάστημα μπορώ να οδηγώ με το γρήγορο της μετάδοσης με 4WD;

Σε ένα σύστημα μόνιμης τετρακίνησης δεν χρειάζεται να αλλάξετε θέση λειτουργίας. Σε ένα σύστημα κατ' επιλογή τετρακίνησης να κινείστε με το γρήγορο και 4WD μόνο εάν ο δρόμος είναι βρεγμένος ή ολισθηρός και να επιστρέφετε σε 2WD αμέσως μόλις οι συνθήκες είναι καλύτερες.

Πόσο γρήγορα μπορώ να οδηγώ με το γρήγορο της μετάδοσης με 4WD;

Όσο γρήγορα επιτρέπουν οι οδικές συνθήκες.

Τι είναι το αργό της μετάδοσης σε 4WD;

Αυτή η θέση σε λειτουργία είναι για προσωρινή χρήση σε δύσβατο έδαφος ή όταν χρειάζεστε περισσότερη ελκτική ικανότητα. Το αυτοκίνητο συμπλέκει μεταξύ τους τον εμπρός και πίσω κινητήριο άξονα και η ισχύς διοχετεύεται από μερικά επιπλέον γρανάζια για περισσότερη ροπή. Δεν είναι κατάλληλη για καθημερινή οδήγηση. Εκτός εάν ρυμουλκείτε σκάφη σε ολισθηρούς δρόμους σε καθημερινή βάση.

Μπορώ να επιλέξω το αργό της μετάδοσης με 4WD σε οποιαδήποτε ταχύτητα;

Μόνο μέχρι 3mph (5 χλμ/ώρα). Βάλτε νεκρά στο κιβώτιο ταχυτήτων ή πατήστε το συμπλέκτη. Στη συνέχεια όταν ρολάρετε (χωρίς ταχύτητα), γυρίστε το μοχλό του ενδιάμεσου κιβωτίου στη νεκρά και μετά στο αργό. Στη συνέχεια επιλέξτε ταχύτητα.

Πόσο γρήγορα μπορώ να οδηγώ με το αργό της μετάδοσης με 4WD;

Μέχρι 25mph (40 χλμ/ώρα).

Μπορώ να επιλέξω το αργό της μετάδοσης με 4WD όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο;

Είναι δυνατό αλλά δύσκολο, επειδή οι οδοντώσεις των γραναζιών μπορεί να μην είναι ευθυγραμμισμένες. Η καλύτερη μέθοδος είναι να κινήστε με νεκρά και ταχύτητα 3mph (5 χλμ/ώρα), να επιλέξετε το αργό και στη συνέχεια να βάλετε ξανά ταχύτητα.

Τι συμβαίνει εάν δεν χρησιμοποιώ ποτέ το διακόπτη Selec-Terrain® ;

Γι' αυτό προσθέσαμε τη θέση λειτουργίας Auto. Ξεχάστε τους διακόπτες και απολαύστε την περιπέτεια. Μας λέτε ευχαριστώ κάποια άλλη στιγμή.

Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι σταθμευμένο ή να κινείται για τη λειτουργία της ανάρτησης Quadra-Lift® ή του συστήματος Selec-Terrain®;

Οποιοδήποτε από τα δύο. Μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος του συστήματος Quadra-Lift® χειροκίνητα ή να αφήσετε την Jeep να αποφασίσει για εσάς. Εάν αλλάξετε τα συστήματα κατά την οδήγηση, να θυμάστε ότι για τις ρυθμίσεις ύψους ισχύουν κατώτατα όρια ταχύτητας. Μπορείτε να επιλέξετε τη θέση Park κάτω από 12mph και το σύστημα επεμβαίνει σε κάτω των 6mph. Τα ύψη κίνησης εκτός δρόμου έχουν όρια προκειμένου να είναι άνετη η μετακίνηση σας.